plemenske zajednice

ponedjeljak, 01.10.2007.

Mascho Piro

skupina ekologa nedavno je, prelijetajući nacionalni park alto purus na granici perua s brazilom u potrazi za ilegalnim sjekačima amazonske prašume, na obalama rijeke las pedras uočila maleno indijansko pleme koje čini 21 član, a za koje vjeurju da je dio plemena mascho piro, posljednji put ovdje uočeno 1980-ih godina.

pripadnici plemena koriste se strelicama u lovu, a žive u kolibama od palminog lišća.

otkriće plemena dogodilo se upravo u vrijeme kada vlada perua potiče razne tvrtke da tragaju za naftom u amazonskoj prašumi. ekolozi te udruge koje se bore za prava indijanaca protive se takvim istraživanjima.

naglašavaju da društva koja žive ovako izolirano te koja izbjegavaju kontakte s civilizacijom mogu biti posebno osjetljive skupine te da se u prošlosti u više navrata dogodilo da su razne, za njih nove bolesti (koje u ovom slučaju mogu donijeti radnici naftnih tvrtki), desetkovale plemensku populaciju amazonskog područja.

vjeruje se da na prostoru koji je država predodredila za istraživanje nafte obitava oko 15 ovakvih plemenskih zajednica, što je najveći broj nakon brazila i papua nove gvineje.

dokumentirati koliko ima ovakvih izoliranih skupina vrlo je teško budući da su se neka plemena sakrila dublje u šumu ili preselila na nova mjesta nakon kratkotrajnih susreta sa strancima.

> izvor


Image Hosted by ImageShack.us
www.reuters.com



www.reuters.com



www.reuters.com
- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>