plemenske zajednice

srijeda, 12.12.2007.

chinook

chinook su bili sjevernoamerički indijanci sjevernozapadne pacifičke obale. živjeli su u dolini nižeg toka rijeke columbie.

bili su poznati po jakoj trgovini. trgovali su u radijusu od više tisuća kilometara s različitim ljudima. kako su živjeli uz rijeku, riba (losos) im je bila glavna namirnica u trgovanju. trgovali su također kanuima i školjkama. s drugim grupama komunicirali su trgovačkim jezikom koji su govorili mnogi trgovci. jezik je zapravo bio kombinacija chinooka, nootka, engleskog i francuskog jezika i bio je široko rasprostranjen uzduž obale, od kalifornije do alaske.

narod chinook postao je poznat kad su ga otkrili američki istraživači.
lewis i clark su na svom proputovanju amerikom sreli mnoga plemena, a prvo koje su dokumentirali bilo je upravo chinook. s vremenom, američka civilizacija (europljani) proširila se zapadnije, tako da se udaljenost između njih i chinooka smanjila.

chinook indijanci nisu se uspješno prilagodili suživotu s europljanima te su polako počeli iščezavati.
poslije su smješteni u rezervate i odvedeni s vlastite zemlje.

naše razumijevanje i spoznaja o njihovom postojanju danas temelji se jedino na dokumentaciji njihovih trgovačkih partnera te susjednih plemena.


ŽIVOT

društvo chinook plemena sastojalo se od velikog broja bliskih rođaka. vodio ih je najstariji član, koji je bio vrlo štovan u zajednici.

njihova religija i vjera proizašla je iz njihove životne okoline. središnji ritual chinook religije zvao se ritual prvog lososa, a podrazumijevao je pozdravljanje godišnje selidbe lososa.

još jedan važan religijski ritual bila je individualna potraga za vlastitim duhom (spiritom), iskušenje koje su prolazili svi muški adolescenti i poneka adolescentica, kako bi pronašli svoje duhovne zaštitnike koji će im donijeti spretnost u lovu, moć ozdravljenja te još neke moći, općenito im donijeti sreću i naučiti ih razne pjesme i plesove.

ceremonije pjevanja podrazumijevale su javnu demonstraciju tih duhovnih darova.

pleme je imalo i svoje potlače, koji su predsavljali ceremonijalnu podjelu plemenskog posjeda.


- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>